Ska vi ta och trona lite mindre kanske?

När jag satt och kollade på Nobelfesten igår och läste morgontidningarnas rubriker dagen efter slog det mig: Det är dags att vi slutar upp med det här tronandet efter fornstora dagar. Kolla svallvågorna efter gårdagens gala:

1. Känns inte det här lite Nordkorea?

IMG_3455IMG_3456IMG_3457

Landet där solen alltid skiner, beundrat av resten av världen, i centrum av galaxen… -Vi kan inte ens bjussa Norrmännen på deras party (och då hade de ändå Queen Latifa och Stephen Tyler på gästlistan, stela typer…). Det är självklart fantastiskt att vi har ett Nobelpris och det finns enormt mycket att vara stolt över i Sverige men är det inte så att vi ofta tittar mer bakåt än framåt när vi söker efter identitet och stolhet? -Alfred har ju varit död ett tag nu och när stoltserade vi senast med ett svenskt Nobelpris? -Ja, jag vet, Tranströmer, men vad gör vi just nu som kommer att skapa nya banbrytande innovationer, var finns stoltheten över det? Sitter vi och grinar framför Nobelfesten för att vi inser att tåget har gått? -Dags att ändra på det i så fall.

2. Den där delen av vår nationalsång…

“Du tronar på minnen från fornstora dar,då ärat Ditt namn flög över jorden…” -har vi inte ett litet problem här? Mycket av det som jag oroar mig över i Sverige idag bygger på att vi tronar över minnen på ett sätt som inte funkar. Vi har tronat över minnet av världens bästa utbildningssystem och försökt återskapa det genom att titta bakåt, med retorik och åtgärder som pekar i auktoritär riktning utan hänsyn till forskning. Tronandet gör att vi helt missar det som vi det som gjorde att vi verkligen var världsbäst: världens mest jämlika skolor som skapade förutsättningar för alla barn att utvecklas (en nödvändig egenskap i framgångsrika skolsystem, väl belagt i forskning). Allt fler av svenskar verkar trona över minnet på en tid då “Sverige var Sverige”, där vi var “svenskar” i ett gemensamt välfärdsbygge och även här leder tronandet åt fel håll, man missar helt det som gjorde att vårt namn flög med ära över jorden: Att vi var världens mest öppna och demokratiska samhälle som hade kurage och hjärta att stå upp för de människor och länder som behövde vårt stöd.

Vi har mycket att vara stolta över men vi är som bäst när vi tittar framåt och uppåt, när vi strävar efter att bli något snarare än krampar för att bevara. All I want for Christmas: En valrörelse som präglas av detta. Kommer tomten i år kanske?!

Over and out

/Ante

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s