Guldmåla dom rackarna!

När jag tänker tillbaka vår helg tillsammans med Rebel Learners är det en berättelse som stannar kvar: den om talang, ambition och kraft som inte får komma till utlopp och det orimliga i att det är så. När vi på RAU i helgen drog igång Rebel Learners på allvar med The Rebel XII var det ett grymt glädjande men samtidigt irriterande kvitto på att talang och vilja finns i överflöd. -Men vad gör vi av den?!

funderande lisa

Foto: Björn Terlegård

Det är naturligtvis helt rätt och riktigt att prata om att läraryrkets status borde höjas, att lönerna ska upp och att påminna om den nationella lärarkris som väntar då 40-50.000 lärare kommer att fattas för våra barn. MEN det orimliga, eller ovanliga i situationen är att det brukar vara så att när något blir sällsynt så blir det värdefullt, vi värdesätter det högre, tar hand om det med omsorg (och betalar mer för det). OCH nu vet vi: det finns GULD -unga begåvade människor med starka drivkrafter som vill bli lärare men när jag lyssnar till deras berättelser kan jag inte låta bli att undra: är vi så upptagna av att tala om hur illa allting är att vi fullständigt missar att ta vara på dem vi har?

Jag vill inte läsa fler artiklar som förklarar brister i lärarutbildningarna med brister hos studenterna. Jag vill höra berättelser om hur äldre och mer välutbildade GÖR för att fånga den talang som finns, hur den ges näring och hur utbildningarna lyssnar till de studenter som kan visa vägen, ger dem mandat, utmaningar och luft under vingarna.

Utöver glädjen att träffa The Rebel 12 är jag nog mest häpen. Vad håller vi egentligen på med om människor som de här inte får utlopp för sin energi, talang och ambition? De är rimligen mer värdefulla än någonsin, dags att vi börjar visa dem det tycker jag. I vårt senaste Skolsnack lyfter Elisabet Nihlfors fram svartmålningen av svensk skola som en av huvudorsakerna till de utmaningar vi står inför. Ett tips till alla inblandade: vi  guldmålar där det passar, och börjar med lärarstudenterna!

Over and out.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s