Skolan är en möjlighet vi skapar, inte ett problem som ska lösas

Du behöver en idé om framtid för att förstå vad du behöver utveckla i nutid. -Det ju lite riskabelt att tala om vad som ska göras om du inte vet vart du ska men det tycks inte bekymra alla som debatterar skola. Istället för att tala om vad man vill skapa talar om om vilken problem man vill lösa och det problemet definieras som en avvikelse mot hur “skolaN” (bestämd form singularis) “borde” vara. Om man försöker skapa framtiden på detta sätt kommer resultatet bara kunna bli ett: Det blir mer eller mindre av samma sak men inget nytt. 

En enkel summering av debatten just nu: “Progressiva” debattörer verkar vilja ha tillbaka skolan som den såg ut vid den tid då landet Sverige levererade PISA-resultat i världsklass: då är det 70- och 80-talets skola som ska återskapas. För de debattörer som är lite mer “kunskapsorienterade” duger inte detta eftersom man redan brännmärkt 70-80-talet skola som “flum” och då får man vrida tillbaka klockan till 50- och 60-talets skola för att skaffa sig en ett tydligt politiskt budskap. Jag tror att båda synsätten är lika tragiskt dåliga och de lider av samma brist: de bygger på synsättet att skolan är ett problem som ska lösas och båda saknar en idé om nutid och framtid. Att vara “framåt” i skoldebatten handlar plötsligt om vem som är minst bakåt. Hoppsan.

Ante skolan

När jag träffar barn, elever, lärare och ledare i skolan är de oftast upptagna av ett helt annat projekt än debattörerna: de skapar något som är engagerande och viktigt just nu OCH i en framtid. Om man är uppriktigt intresserad av lärande och utveckling av pedagogisk verksamhet är idén om skolaN helt befängd: vi kan inte definiera det vi gör som en avvikelse mot det som varit, den väsentliga frågan är om det vi gör är relevant just nu och i framtiden. -I det perspektivet blir skolan inte en sakfråga för sig och ett problem utan en möjlighet i skapa  det samhälle vi vill ha, då blir skolan en plats som ägnar sig att vår tids utmaningar och frågor och bygger förmågor som unga människor behöver för att möta dem. 

Over and out.

-Bilden kommer få sin alldeles egen förklaring i en kommande bloggpost!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s