Wundermensch

Här kommer den första texten av flera som jag skrev för ett par år sedan när jag hade en filosofiverkstad för barn. Det var bland det svåraste och roligaste jag gjort och jag ska passa på att ge credit till barnen som medverkade till att texterna kom till

Tyska vetenskapsmän har tagit fram en robot som kan klara nästan allt som en människa kan. Roboten kallas för ”Wundermensch” och finns i två versioner: ”Gretl” som har lockigt hår och stora bröst och ”Hansi” med skägg och korta läderbrallor. Forskarna har lyckats konstruera robotarna så att de klarar det mesta: de kan klä på sig, gå och handla, prata. De lär sig otroligt fort! Gretl lärde sig hela telefonkatalogen utantill på 47 sekunder. Hansi fick titta i en kokbok och en stund senare kunde han laga 100 olika sorters surkål. Det går till och med att småprata med Gretl och Hansi om vädret och hur de mår (de svarar nästan alltid att ”Dzet är åkee” för de blir aldrig sjuka).

The Lonliest Cyborg in Union Square

Allt var frid och fröjd och man funderade på att börja sälja robotarna. Det var då det började hända konstiga saker. Man hade programmerat robotarna så att de alltid gjorde det de blev tillsagda. Så länge som det gällde enkla saker gick det bra: ”Gå och hämta saxen” ”Köp fyra kilo korv”

–Inga problem! Men en dag var Hansi ute på stan då en liten tant sa till en annan tant att ”Nä, dra mig baklänges!” Hansi tog genast tag i tanten och drog henne baklänges flera hundra meter.

Gretl blev bakrånare. Hon hade blivit tillsagd att alltid hjälpa till. En dag var hon på banken då några killar med rånarluvor stormade in. De tog en massa pengar och skrek till Gretl ”Du där, hjälp till här!” Gretl tog en stor säck och följde med. Man hittade henne på ett casino i Monte Carlo.

Robotarna kan helt enkelt inte skilja på rätt och fel och det blir helt livsfarligt när de ska klara sig själva. Vetenskapsmännen har försökt göra långa listor med saker som robotarna får göra och saker som de inte får göra, men det går inte bra. Det kommer hela tiden nya saker som inte står på listorna. Och vissa saker få man ju göra ibland, men inte alltid. –Hur går det till exempel om man aldrig ljuger?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s