Dr. Happiee Blissful

Ännu en text från Filosofiverkstaden, i Dieselverkstaden

Ett fantastiskt framsteg!
Den indiske forskaren Dr. Happiee Blissful har uppfunnit en lyckomaskin som kan framställa lycka hos alla människor. Det enda man behöver göra är att mata in vilken blandning av känslor och upplevelser man vill ha i en dator. Sedan tar man på sig en hjälm som överför informationen till hjärnvågor. Så länge som man har på sig hjälmen kommer man att vara lycklig uppger Dr. Happiee. Det är bara ett litet problem…

Även om Happiee är duktig på datorer så är han riktigt usel på lycka. Hur han än försöker får han inte till rätt lyckoblandning. En gång lyckades han framkalla hysterisk glädje hos en patient. Hon skrattade och skrattade och verkade verkligen lycklig men efter ett tag blev det otäckt, hon blev hes och utmattad, men fortsatte att skratta glatt. Till slut fick Happiee av en henne hjälmen och då var hon så utskrattad att hon fick läggas in på sjukhus. En annan patient var supernöjd med hjälmen, han vägrade att ta den av sig. Problemet var att han var så nöjd att han inte brydde sig om något annat, han låg mest i en soffa och var lycklig. Men så fort man tog av honom hjälmen blev han rasande, förtvivlad skrek han att han skulle slå ihjäl Dr. Happiee ”Ta mig ur det här eländet och ge mig tillbaka mitt lyckliga liv, hit med hjälmen!”
Problemet
Nu behöver Dr. Happiee hjälp. Först och främst skulle han vilja ha hjälp att få till rätt blandning: Vilken kombination av känslor och upplevelser gör oss lyckliga, och håller oss lyckliga länge? I sina dystra stunder tänker Happiee att alltihop kanske är förgäves, det kanske är själva uppfinningen det är fel på.
–Vad tror du?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s